Tuin De Hoveniers logo carbon zwart

Maak je tuin winterklaar

tuintips tshirt winterklaar De Hoveniers Tuin

In de herfst is het tijd om je tuin klaar te maken voor de winter. Maar het moment bepalen waarop je klaar moet zijn is niet altijd even makkelijk: de ideale periode ligt tussen half oktober en begin november. Dat is de tijd om het onderhoud van het gazon, de perken, struiken, bomen en heggen aan te pakken. Een aantal tips.

  • Wil je in het voorjaar een mooi vol en groen gazon? Zorg dan dat het niet lijdt onder de winterkou. Belangrijk is om je gras te maaien tot een hoogte van 5 tot 6 centimeter. Verzamel ook alle bladeren, kleine takken, mos en het gemaaide gras om rotting en schimmel te voorkomen. Het gazon krijgt daardoor meer licht en kan zich beter ontwikkelen. Tot slot moet je het gazon voor de laatste keer in het jaar bemesten, zodat het tijdens de winter over belangrijke voedingsstoffen kan beschikken.
  • Heb je potplanten in je tuin? Haal ze dan zeker binnen tijdens de winter. Veel planten, zoals lavendel, kerstroos of het hoornviooltje, zijn winterhard en kunnen in de winter buiten blijven, maar niet zomaar overal. Ze moeten op een beschermde plek staan.
  • De volgende stap bij het winterklaar maken van je tuin is om de lange scheuten bij heggen en planten te snoeien. Ook zieke en dode takken van de bomen verwijder je best vóór de eerste vorst zodat de daardoor ontstane littekens voldoende tijd hebben om te helen.
  • Tenslotte kan je tuinafval, zoals grasmaaisel, bladeren en takken, gebruiken om een composthoop te maken. De micro-organismen en wormen maken daar na verloop van tijd een voedingsrijke compost van die je in het voorjaar perfect als mest kan gebruiken. Plaats je composthoop in de schaduw worden op kale, niet-afgedekte grond.

Meer handige
tuintips

Ben je helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan in jouw tuin? Lees snel onze andere tips en wordt een echte tuinexpert.