Tuin De Hoveniers logo carbon zwart

Bemest je tuin

Tuintips bemest tuin De Hoveniers tuin tuinonderhoud tuinwerken

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te groeien en in leven te blijven, heeft een bloem, plant of struik naast water ook voeding nodig. Het bemesten van je tuin zorgt niet alleen voor meer groei en bloei, maar versterkt de planten ook. Zonder goede voeding zijn ze vatbaar voor ziekten en plagen zoals bladluizen.

De beste periode om je tuin te bemesten is in het voorjaar. Dan beginnen de planten zich weer te ontwikkelen en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de zomer vertraagt de groei om in het najaar helemaal stil te vallen. Stop daarom met het toedienen van voedingsstoffen in de herfst en winter. De planten zijn dan in rust en hebben geen extra stimulans nodig. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel:

  • Een gazon bemesten kun je best driemaal per jaar doen. Dat lees je in deze blog (link naar gazon blog)
  • Ook buxus, hagen en bloeiende planten kunnen best nog wel een tweede bemesting gebruiken in het begin van de zomer.
  • Rozen kun je het best mesten vanaf eind maart en dan elke maand tot juli.

We maken een onderscheid tussen twee verschillende soorten mest:

  • Organische meststoffen, met een oorsprong uit de natuur zelf
  • Kunstmeststoffen, geproduceerd in de fabriek

Kunstmeststoffen leveren op korte termijn iets betere resultaten op, maar werkt veel minder lang door dan organische mest en een beetje te veel kan de wortels verbranden. Organische meststoffen bevorderen juist het natuurlijke proces. Hierdoor krijg je op lange termijn een sterker bodemleven en een verbeterde grondstructuur.

Mest bestaat in verschillende vormen zoals korrelvorm of vloeibare vorm. Voor elk gebruik is een andere vorm geschikt.

  • Mest in korrelvorm: is makkelijk strooibaar en stuifvrij. Geschikt voor siertuin, gazon, moestuin en fruitteelt.
  • Mest in kegelvorm: kun je eenvoudig en op de juiste plek in de grond te stoppen. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.
  • Mest in meelvorm: is er in drie soorten: beendermeel, bloedmeel en vinassekali. Geschikt voor sier- en moestuin. Bloedmeel is ook geschikt voor gazon, vinassekali voor fruit en bloembollen.
  • Mest in vloeibare vorm: is handig te doseren in gietwater. Geschikt voor bloembakken, pot- en kuipplanten.

Meer handige
tuintips

Ben je helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan in jouw tuin? Lees snel onze andere tips en wordt een echte tuinexpert.