Tuin De Hoveniers logo carbon zwart

Snoeien als een professional

Tuintips snoeien De Hoveniers tuin tuinwerken

Wat is het beste moment om te snoeien? Hoe vaak moet je snoeien? En welk tuingereedschap moet je gebruiken? Al deze vragen beantwoorden we hier graag.

  • Beste periode: In principe zijn het voor- en najaar de beste seizoenen om te snoeien. Het is dan niet te warm en niet te koud, en dat betekent dat gesnoeide takken zich goed vernieuwen. Als je wilt, kun je in juni een onderhoudssnoei doen.
  • Frequentie: De frequentie waarmee je moet snoeien, hangt af van het soort plant. Sommige planten, zoals liguster of veldesdoorn, groeien sneller dan andere en het kan daarom nodig zijn die twee keer per jaar te snoeien. Daarentegen volstaat voor soorten als ceder, taxus of laurierkers één snoeibeurt per jaar. Let wel, als je te lang wacht met snoeien, moet je steviger snoeien en dat leidt juist tot verzwakking van de plant.
  • Tuingereedschap: Afhankelijk van het soort plant en de gewenste vorm heb je verschillende soorten tuingereedschap nodig. Belangrijk is dat het mes van je snoeigereedschap goed scherp is. Anders breng je schade toe aan de plant. Voor hagen die een paar meter hoog zijn, kun je een telescopische heggenschaar gebruiken. Zorg bovendien voor je eigen veiligheid: draag stevige schoenen, handschoenen en zet een veiligheidsbril op.

Meer handige
tuintips

Ben je helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan in jouw tuin? Lees snel onze andere tips en wordt een echte tuinexpert.